marți, 18 mai 2010

SERPI IES DIN ICOANA MAICI DOMNULUI

Serpii Sf.Maria

In Braila copilariei mele se afla Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, o veritabila corabie a salvarii sufletelor din oceanul de asfalt al orasului.
Locul sfint este tihnit si cald, racoarea nu insoteste raceala chiar si in iernile aspre, lumina vine din turla de unde vegheaza Iisus si de ani, cintarea smerita este facuta si prin vocea parintelui Traian Mazare, corabierul sperantelor tuturor care sunt adusi de viata la inchinare in aceasta biserica.
Parintele Mazare este un explorator, este un corabier cu vocatie in salvarea sufletelor dar este si un calator, un teolog inrudit care isi cauta izvoare de Credinta si prin locurile unde taina si mingiierea Domnului sunt mai vii si mai directe decit omul modern crede ca se poate intimpla.
Bucuria impartasirii marilor fericiri ale Credintei este una din marile daruri pe care Dumnezeu i le-a harazit prelatului Traian Mazare.
Asa s-a facut ca ieri, de ziua Sa, am telefonat la parinte sa il felicit cu bucurie ca am sansa unei asemenea mingiieri dorindu-i puterea si sanatatea care tot noua, celor ocrotiti prin rugaciunile sale, ne foloseste.
Parintele atunci mi-a multumit pentru urare si gindurile bune si mi-a povestit despre ultima sa calatorie in Grecia, in insula Kefalonia.
In fiecare an, pe 15 august, cind lumea credinciosilor ortodocsi sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, din vagaunile pamintului iesi serpi de mica dimensiune care se indreapta spre Manastirea Sf. Gherasimos - izgonitorul de draci, sfintul fiind ocrotitorul insulei, moastele sale aflindu-se in manastire.
Ca o minune dumnezeiasca, serpii ies din adincurile pamintului, insula este din piatra si se indreapta spre icoana Sf.Maria, stau sa fie atinsi de oameni si sunt blinzi, numai in aceasta perioada, altfel ei sunt foarte agresivi si extrem de veninosi.
Trecerea se face cu ferry-boat-ul spre insula Kefalonia – cea mai mare si mai muntoasa insula ionica.
Participarea la Sf Liturghie la Biserica cu serpi din micuta localitate Markopoulos este o experienta care nu poate fi uitata niciodata.
Biserica Fecioarei Maria Lagouvarda a fost construita pe locul unei foste manastiri, distrusa de turci.
O legenda spune ca in 1705 manastirea a fost atacata de pirati, iar maicutele ingrozite s-au rugat la Sf Fecioara Maria sa le transforme in serpi, ca sa scape de cruzimea piratilor. Rugaciunea lor a fost auzita si cand au aparut serpii, piratii au fugit.
De atunci maicile - serpi se intorc in fiecare an la manastire, aducand noroc si prosperitate localitatii. In aceasta perioada, serpii sunt blinzi si pot fi atinsi, din relatarile parintelui Traian Mazare, sunt blinzi si calzi, ceea ce e necaracteristic reptilelor.
Spectacolul este coplesitor, serpii sunt printre oameni, linga icoana Sf Maria si stau la slujba, ascultind cu blindete toate cintarile si rugaciunile facute cu ocazia sarbatorii.
Acest fenomen se intampla in fiecare an in data de 15 august, numai de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului, numarul mare de serpi care inconjura manastirea este doar pentru acea zi si apoi dispar si sunt de negasit.
Serpii au o cruce pe cap si una pe limba, sunt blinzi doar in timpul sarbatorii cind apar in numar mare, ca mai apoi sa fie de negasit iar cei gasiti oricum au un comportament agresiv si muscatura veninoasa.
Spiritul de mare calator l-a purtat pe parintele Mazare in localitatea Markopoulos (poarta numele lui Marco Polo), credinta ii conduce pasii si bucuria implinirii o traieste impreuna cu cei pe care cu putere si sanatate ii pastoreste dupa cum ii doresc, cit mai multi ani!
La multi ani, parinte corabier!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu